Tuesday, August 26, 2008

Kenapa air?



Ada orang bertanya kenapa air menjadi pilihan bagi bantuan kerajaan negeri Selangor.....hmmmm...adakah kerana ia paling murah untuk disubsidikan kepada rakyat....huhuhu... Kenapa tak bil letrik ke or minyak ke atau pun elaun dalam bentuk wang tunai....?

So what do you guess? Hmmmm...about this issue I think we should be very thankful eventhough the value is not high as the price of petrol but think deeply before you say.

This is my opinion... They choose water because water is the basic needs for all living things especially people like us including flora n fauna n also microrganism. Walaupun nilai dari segi wang ringgit amatlah rendah berbanding bil letrik, telephone, internet dan sebagainya, keperluan air amatlah dirasai dan perlu dimiliki tanpa mengira darjat, keturunan dan bangsa. Oleh itu air merupakan pilihan yang paling tepat untuk disalurkan sebagai bantuan asas kerajaan kepada rakyatnya. Biarpun ianya percuma untuk RM6.00 yang pertama bagi penggunaan domestik tapi itu adalah sangat adil kepada semua pihak supaya pemberian itu tidak disalahgunakan atau untuk mengaut keuntungan bagi sesetengah pihak. Maklumlah kadang-kadang manusia ni lupa diri....biasanya dapat barang free dia buat meniaga pulak... Macam subsidi baja atau minyak.... Orang kita ni kan suka berniaga tanpa keluar modal....untung nak segera aje...

Kita pernah kekurangan air pada satu masa dahulu dan betapa peritnya kita terpaksa menunggu bekalan air dari lori tangki yang disediakan.... Tak pun tunggu jelah bulan puasa yang akan menjelang tak lama lagi... betapa air yang akan menjadi rebutan setiap kali berbuka puasa nanti... Betapa besarnya pengaruh air dalam kehidupan kita. Budak darjah 2 pun ada belajar pasal basic needs of living things....Moral of the story, tak perlulah kita mempertikaikan kenapa air menjadi pilihan kerajaan Selangor untuk jadi barang subsidi. Kita (penduduk negeri Selangor je) sebagai orang yang menerima hendaklah bersyukur dengan apa yang kita perolehi.

"Tangan di atas adalah lebih baik dari tangan di bawah, tetapi tangan di bawah juga adalah lebih baik dari tak ada tangan langsung......" Renung-renungkanlah...



Sekali lagi ucapan terima kasih kepada kerajaan negeri Selangor yang sangat memahami keperluan asas rakyatnya. Semoga kerajaan Selangor akan sentiasa peka terhadap keperluan rakyatnya....

3 comments:

.: mama cute :. said...

bajet 2009 pree letrik polak.. kuikui.. apa pendapat ko.. aku rasa kata2 anwar btol gak.. bila dia kata as a gula2 to the sarawakian n sabahan.. b4 this dah berpuluh tahun bn pegang tp takde perubahan pon..jalan still teruk n infrastruktur lemah.. tp bila dah hampir kalah br nih..br la kecoh nak masukkan masaelah2 belah sana tu ke sini.. br la nak nampak betapa susahnye rakyat sabah sarawak.. cian depa.. nasib baik aku tak dok sana. kuikui... br la sebuk nak bg pree letrik.. doplo hengget pon doplo hengget la.. aku ni selallu dlm 40.. so.. bayo 20 je la ek? huhu

Ilham Arisa said...

nak bagi air MB selangor dah wat plak ... Klu nak bagi air pree satu malaya mesti dia malu takut org kata meniru plak..tu yg dia wat letrik plak. Lagi bagus kalu dia wat kontrak 10 tahun tarif letrik x naik n turunkan semula....wakakakaka

.: mama cute :. said...

apa pong bila lagi ko nak update blog ni.. aku rasa dah bersawang dah ni... wakakkaa